ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΛΕ: Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΑΚΟ


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Το εργαστήριο «Η προφορική ιστορία μπροστά στον κινηματογραφικό φακό» θα κινηθεί στον χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ και η εκπαιδευτική διαδικασία θα έχει βιωματικό χαρακτήρα. Δίνεται έμφαση στην «Κινηματογράφηση προφορικής ιστορίας» και ιδιαίτερα στη «Σχέση του σκηνοθέτη/ερευνητή με τον άνθρωπο που καταθέτει βιώματα ή αφηγείται ιστορίες μπροστά στον κινηματογραφικό φακό».

Περιγραφή

Θα ασχοληθούμε:

 • με την ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ως το βασικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ιστορικού, Ανθρωπολογικού ή Εθνογραφικού ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ.
 • με κινηματογραφικές εφαρμογές στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που έχουν ως βάση την προφορική μαρτυρία και αφορούν σε θέματα Ιστορίας.

Κάποια ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν:
 • Πώς κινηματογραφούμε μαρτυρίες, αφηγήσεις, παραμύθια με τρόπο ζωντανό και ελκυστικό;
 • Πώς βοηθάμε τους απλούς ανθρώπους να στέκονται χωρίς φόβο μπροστά στην κάμερα και να μοιράζονται μαζί μας τις “ασήμαντες” προσωπικές τους ιστορίες με ειλικρίνεια και αμεσότητα;
 • Πώς μπορούμε να βλέπουμε τη “μεγάλη” Ιστορία μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων;
 • Πώς μπορούμε να κάνουμε την προφορική μαρτυρία και το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμο εργαλείο του μαθήματος της Ιστορίας (και όχι μόνο!) μέσα στη σχολική τάξη;
 • Η παρατήρηση του «έξω» κόσμου και η ενσυναίσθηση
 • Ο κινηματογραφικός φακός και το φως της μνήμης

Δίνεται έμφαση στην «Κινηματογράφηση προφορικής ιστορίας» και ιδιαίτερα στη «Σχέση του σκηνοθέτη/ερευνητή με τον άνθρωπο που καταθέτει βιώματα ή αφηγείται ιστορίες μπροστά στον κινηματογραφικό φακό».

Με ΠΡΟΒΟΛΕΣ ταινιών και ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ θα αρχίσουμε να ανιχνεύουμε τα παραπάνω ερωτήματα.

Το ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως, που δίνει τον λόγο στους αφανείς ήρωες της ζωής, στους απλούς ανθρώπους ή φωτίζει την αθέατη πλευρά των πιο προβεβλημένων. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις μπορούν να φτιαχτούν ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την καθημερινότητα, την κοινωνία, τη φύση, την Ιστορία κλπ.

Το εργαστήριο ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας και κατεύθυνσης, σε απόφοιτους και φοιτητές Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών επιστημών (Ιστορίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας, Ψυχολογίας, Λαογραφίας, Αρχαιολογίας, κ.ά.), σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κινηματογράφου και του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς), σε φωτογράφους, σε όσους ασχολούνται με την προφορική ιστορία, σε αφηγητές παραμυθιών και ιστοριών καθώς γενικότερα και σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το σύγχρονο ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ.

Για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά και την προφορική ιστορία, υπομονή και περιέργεια.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητές τους ενώ ένας ακόμα βασικός ΣΤΟΧΟΣ του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 15 ώρες
Ένα Σαββατοκύριακο με προβολές ταινιών, ασκήσεις και εφαρμογές

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες 10:30-18:00

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα.

Δίδακτρα: 80€ για τον πλήρη κύκλο των 2 ημερών (65€ με φοιτητική κάρτα ή 50€ με κάρτα ανεργίας)

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Για να πάρετε μέρος πρέπει αρχικά να στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βασίλη Λουλέ συμπληρωμένο το συνημμένο έντυπο Δήλωσης Συμμετοχής

Πληροφορίες στο τηλ: 6944524198


ΤΟΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ATR ATHENS EXPOSE ART
Μεγάλου Αλεξάνδρου 95, 10435 Κεραμεικός


Βασίλης Λουλές

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μυθοπλασίας μικρού μήκους και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην τεκμηρίωση και αξιοποίηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες ανθρώπων με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις «μικρές» ιστορίες να μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, καθολικής Ιστορίας.

Με το έργο του «Φιλιά εις τα παιδιά» αλλά και με τα «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος» κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Ανάμεσα στα 40 περίπου Ιδρύματα είναι και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, UCLA, DUKE, U-PENN, LOYOLA MARYMOUNT (LA), DARTMOUTH COLLEGE, SIMON FRASER, Mc GILL, κ.ά.

Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου πάνω σε θέματα όπως: Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία, Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ, Κινηματογραφώντας την ιστορική μνήμη, Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση, Προσωπική μαρτυρία και παιδική ηλικία στις ταινίες ντοκιμαντέρ, κ.ά. Για την πραγματοποίησή τους συνεργάζεται με Ιστορικά ή Εθνογραφικά Μουσεία και Αρχεία, αξιοποιώντας τα δικά τους αρχεία και συλλογές ως «ύλη του εργαστηρίου». Συνεργάζεται επίσης με Πανεπιστήμια και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές ταινιών και σε επιτροπές αξιολόγησης σεναρίων, σύμβουλος σκηνοθέτης σε σχέδια ανάπτυξης ντοκιμαντέρ πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, κλπ. Γράφει κείμενα σε ηλεκτρονικές σελίδες.


ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (επιλογή)
 • 2016 Ανήκω εδώ (Η παλιά μουσουλμανική Κοινότητα Ρόδου) / ντοκ. 47’
 • 2015 On.Off. / ντοκ. 13’
 • 2014 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’
 • 2014 Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’
 • 2012 Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’
 • 2012 Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’
 • 2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’
 • 2000 Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’
 • 1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’
 • 1996 Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’
 • 1993 Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’
 • 1990 Απών / μυθοπλασία 15’
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ @ ATR ATHENS
admin Written by: