ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΛΕ / 15-16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

«Η προφορική ιστορία μπροστά στον κινηματογραφικό φακό»

Εισηγητής ο Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης (δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί», «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη» κ.ά.)
.
Μετά τις πετυχημένες διοργανώσεις των τελευταίων ετών στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, θα πραγματοποιηθεί ξανά στην ΑΘΗΝΑ.

Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020
Ώρες 10:30-18:00
Διάρκεια Εργαστηρίου: 15 ώρες
(Ένα Σαββατοκύριακο με προβολές ταινιών, ανάλυση, βιωματικές ασκήσεις και εφαρμογές)

Το Εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του εισηγητή σκηνοθέτη όχι μόνον από τη διδασκαλία στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια Αθήνας, Θεσ/νίκης και άλλων πόλεων ή στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο) αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
vassilisloules@gmail.com / 6944524198 / @Vassilis Loules

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
.
Δίδακτρα: 80€ για τον πλήρη κύκλο των 2 ημερών
(65€ με φοιτητική κάρτα ή 50€ με κάρτα ανεργίας)

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η δήλωση συμμετοχής γίνεται αποστέλλοντας στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βασίλη Λουλέ
συμπληρωμένο το συνημμένο Έντυπο Δήλωσης Συμμετοχής
Παράλληλα, πρέπει μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου να έχουν καταβληθεί τα δίδακτρα σε τραπεζικό λογαριασμό.

ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Εργαστηρίου:
AUTOMATIC TRANSMISSION PROJECT SPACE
Μεγάλου Αλεξάνδρου 95, 10435 Κεραμεικός

Κατεβάστε τη Δήλωση Συμμετοχής


Λίγα λόγια για το Εργαστήριο

Κατεβάστε την αναλυτική περιγραφή του εργαστηρίου

Αυτό το εργαστήριο είναι ένα ταξίδι στον χώρο της προφορικής ιστορίας, ένα άνοιγμα στον κόσμο του Ανθρωποκεντρικού Ντοκιμαντέρ, του πιο ανερχόμενου είδους κινηματογράφου, που δίνει τον λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής.

Μέσα από προβολές ταινιών και ατομικές ή ομαδικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν σε θέματα όπως:
— η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ως το βασικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός ζωντανού και ελκυστικού Ιστορικού, Ανθρωπολογικού ή Εθνογραφικού ντοκιμαντέρ.
— η “Τέχνη της κινηματογράφησης μιας προφορικής ιστορίας” και η “Σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον σκηνοθέτη/ερευνητή και τον άνθρωπο που καταθέτει βιώματα μπροστά στον κινηματογραφικό φακό”.
— κινηματογραφικές εφαρμογές στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που έχουν ως βάση την προφορική μαρτυρία και αφορούν σε θέματα ΙΣΤΟΡΙΑΣ (και όχι μόνο!).
— οι βιωματικές αφηγήσεις των απλών ανθρώπων και η πολύτιμη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη των προσωπικών εκφραστικών μέσων του ηθοποιού ή του αφηγητή ιστοριών και παραμυθιών.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς, σε απόφοιτους και φοιτητές Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών επιστημών (Ιστορίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας, Ψυχολογίας, Λαογραφίας, Αρχαιολογίας, κ.ά.), σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κινηματογράφου και του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς), σε φωτογράφους, σε αφηγητές παραμυθιών και ιστοριών καθώς και σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται γενικότερα για την προφορική ιστορία, τον κινηματογράφο, το θέατρο ή για τη δημιουργική εφαρμογή όλων αυτών στην Εκπαίδευση.
Για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στα παραπάνω πεδία.

Μέσα από τις βιωματικές αφηγήσεις απλών ανθρώπων μπορούν να φτιαχτούν ταινίες ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την καθημερινότητα, την κοινωνία, τη φύση, την Ιστορία κλπ.

— Πώς βοηθάμε τους απλούς ανθρώπους να στέκονται χωρίς φόβο μπροστά στην κάμερα και να μοιράζονται μαζί μας τις “ασήμαντες” προσωπικές τους ιστορίες με ειλικρίνεια και αμεσότητα;
— Πώς κινηματογραφούμε μαρτυρίες, αφηγήσεις, παραμύθια με τρόπο ζωντανό και ελκυστικό; Ποιά είναι τα μυστικά αυτής της τέχνης;
— Πώς μπορούμε να κάνουμε την προφορική μαρτυρία και το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ πολύτιμα εργαλεία του μαθήματος της Ιστορίας (και όχι μόνο!) στην Εκπαίδευση;
— Πώς μελετάμε ένα “απρόσωπο” υπηρεσιακό έγγραφο ή αρχείο, και πώς το κινηματογραφούμε ώστε να του δώσουμε ζωή; Ποιος ο ρόλος της προφορικής μαρτυρίας στην κατεύθυνση αυτή;
— Η παρατήρηση του “έξω” κόσμου και η ενσυναίσθηση.

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητές τους ενώ ένας ακόμα βασικός ΣΤΟΧΟΣ του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός άλλου βλέμματος πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της.


Βιογραφικό / Βασίλης Λουλές

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ @ ATR ATHENS

Είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους καθώς και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στα παλαιά κινηματογραφικά επίκαιρα.
.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ, προβλήθηκαν σε κινηματογραφικές αίθουσες και σε σχολεία, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλήφθηκαν σε αφιερώματα, έδωσαν αφορμή για πολλά κείμενα στον Τύπο και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
.
Με το έργο του «Φιλιά εις τα παιδιά», αλλά και με τα «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος» κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ.
Ανάμεσα στα 40 περίπου Πανεπιστήμια είναι και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, Mc GILL, SIMON FRASER, YORK, UCLA, PENN, UNIVERSITY OF NEW MEXICO, STONY BROOK, INDIANA UNIVERSITY, UNIVERSITY OF CALIFORNIA SAN DIEGO, UNIVERSITY OF MISSOURI-ST. LOUIS, UNIVERSITY OF WASHINGTON IN SEATTLE, DUKE, LOYOLA MARYMOUNT UNIVERSITY (LOS ANGELES), CALIFORNIA STATE UNIVERSITY SACRAMENTO, DARTMOUTH COLLEGE.
.
Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου πάνω σε θέματα όπως: Μαρτυρία και Προφορική Αφήγηση, Κινηματογραφώντας αφήγηση παραμυθιών, Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία, Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ, κλπ.

Κάθε καλοκαίρι οργανώνει Εργαστήρια σε ορεινές περιοχές (Βωβούσα και, παλιότερα, Μονοδένδρι Ιωαννίνων και Πήλιο), στα οποία οι συμμετέχοντες φτιάχνουν μια ομαδική ταινία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους εμπνευσμένη από τα «υλικά» του τόπου (φύση, άνθρωποι, τοπική ιστορία, επαγγέλματα, τραγούδια, παραμύθια, κλπ).

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (επιλογή)

 1. Ανήκω εδώ (Παλιά μουσουλμανική Κοινότητα Ρόδου) / ντοκ. 47’
 2. Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’
 3. Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’
 4. Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’
 5. Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’
 6. Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’
 7. Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’
 8. Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’
 9. Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’
 10. Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’
 11. Απών / μυθοπλασία 15’
admin Written by: