ΚΟΙΤΑΞΕ ΠΙΣΩ / LOOK BACK

/DEV/NULL/ CULTURAL CREATIVE WORKING CLASS

ΚΟΙΤΑΞΕ ΠΙΣΩ / LOOK BACK / ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Καλλιτέχνης: ΝΙΚΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Οργάνωση Παραγωγής: /DEV/NULL
Οικονομική υποστήριξη: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αιγίδα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αιγίδα: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Υποστήριξη: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΛΑΓΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέργεια: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Το φωτογραφικό project Κοίταξε πίσω / Look back του εικαστικού φωτογράφου Νίκου Ζαφειρόπουλου εξετάζει την ερήμωση, μακριά από την ιστορική αιτία, δύο τόπων: του Σκουπίου Αχαΐας και της Αλάγιας Μικρασίας. Δεκαετίες μετά την εγκατάλειψή τους, ο φωτογραφικός φακός αναζητά να αποτυπώσει και αναδείξει το μετατραυματικό στρες των ιδιοκτητών αλλά και των απογόνων τους, που βρίσκονται συχνά στη θέση να βλέπουν το σπίτι τους (και την προηγούμενη ζωή τους) να καταρρέει σταδιακά, μια συνέπεια ζωντανή, έντονη και σύγχρονη, που όμως δεν καταγράφεται με ιστορικούς όρους.

ΤΤο project έχει την οικονομική υποστήριξη και την Αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, την Αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Καλαβρύτων Αχαΐας και την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αλαγιωτών Μικρασίας. Φιλοδοξεί να δράσει εντροπικά μέσα από ένα δημόσιο διάλογο μεταξύ ελλαδιτών, μικρασιατών και κυπρίων με όρους παρόντος, στη βάση της γνώσης ότι το κοινό μετατραυματικό βίωμα “ακυρώνει” συγκρίσεις της ιστορικής σπουδαιότητας ενός ξεριζωμού από έναν άλλο.

To project θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι 2022 και θα παρουσιαστεί σε δύο εκθέσεις στην Αχαϊα και στην Αθήνα έως το τέλος του έτους με τη διεπιστημονική συνδρομή του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Info:
https://nikoszafeiropoulos.com/info
https://nikoszafeiropoulos.com/
https://www.facebook.com/nikoszafeiropoulosphotography/
https://www.instagram.com/reflectionsonwater/


admin Written by: