ΚΟΙΤΑΞΕ ΠΙΣΩ / LOOK BACK

/DEV/NULL/ CULTURAL CREATIVE WORKING CLASS

ΚΟΙΤΑΞΕ ΠΙΣΩ / LOOK BACK / ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Καλλιτέχνης: ΝΙΚΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Οργάνωση Παραγωγής: /DEV/NULL
Οικονομική υποστήριξη: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Αιγίδα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Παραγωγή: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΛΑΓΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Συμπαραγωγή έκθεσης: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Αιγίδα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αιγίδα: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Υποστήριξη: ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Το φωτογραφικό project Κοίταξε πίσω / Look back εξετάζει την ερήμωση και την εγκατάλειψη στην κλωστοϋφαντουργική βιομηχανική περιοχή της Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας και στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής χωριό Σκούπι Αχαΐας, πέρα από την ιστορική τους αιτία. Γεγονότα οριστικού ξεριζωμού όπως η Μικρασιατική καταστροφή, η εισβολή στην Κύπρο ή οι εκκενώσεις ορεινών χωριών κατά την περίοδο της Χούντας έχουν αναλυθεί και ερευνώνται με ιστορικούς όρους.

Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, δεκαετίες μετά, με τον φωτογραφικό του φακό επιχειρεί να αποτυπώσει και αναδείξει το μετατραυματικό στρες εκείνων που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στη θέση να βλέπουν το σπίτι τους ή την προηγούμενη ζωή τους να καταρρέει σταδιακά και αναπόφευκτα. Μια συνέπεια ζωντανή, έντονη και σύγχρονη, που όμως δεν καταγράφεται ιστορικά.

Σε ένα δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλαδιτών και Μικρασιατών αλλά και Κυπρίων με αφετηρία και επίκεντρο τον άνθρωπο, το project φιλοδοξεί να δράσει εντροπικά στο παρόν, στη βάση της γνώσης ότι το κοινό μετατραυματικό βίωμα ακυρώνει συγκρίσεις ιστορικής σπουδαιότητας.

Η ερευνητική εργασία ολοκληρώθηκε το 2021 και η φωτογραφική δράση το 2022.

Παρουσιάζεται στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τις 16 έως και τις 26 Ιανουαρίου 2023. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 16 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. ενώ στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει discussion panel – ανοιχτή συζήτηση, διάρκειας δύο ωρών, με παρουσίαση προφορικών μαρτυριών, πρόσθετου κρίσιμου τεκμηριακού υλικού, τεχνολογικά ευρήματα ψηφιακής ανάλυσης εικόνας και διά ζώσης ομιλίες που αναφέρονται στην επί προσωπικού βιωματική εμπειρία τους.

Τα εγκαίνια πλαισιώνουν μουσικά οι Νεκτάριος Λανάρας (βιολί) & Ιωάννα Ομορφιά Κοτζιούλα (βιολί).

Info:
https://nikoszafeiropoulos.com/
https://www.facebook.com/nikoszafeiropoulosphotography/
https://www.instagram.com/reflectionsonwater/


admin Written by: