ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2024 / ALAYA

/DEV/NULL/ CULTURAL CREATIVE WORKING CLASS

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 είναι αφιερωμένη στη μέγιστη συμβολή των μουσείων στην εκπαίδευση και την έρευνα. Ο Χώρος Πολιτισμού ALAYA, το νέο πολιτιστικό σπίτι του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής και Περιχώρων, συμμετέχει στη γιορτή παραμένοντας ανοικτή και ενθουσιασμένη να δεχτεί τους επισκέπτες στο μεγάλο ταξίδι των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Προσφυγιάς.

“Ο μουσεφίρ-οντάς ήταν μεγάλος, όπως η καρδιά μας, να χωράει τον κόσμο, ν’ ανοίγει φιλόξενα στον ξένο, τον περαστικό, το μουσαφίρη, σταλμένος από το Θεό ήτανε, έτσι το ξέραμε πάππου προσπάππου” (Βάσου Η. Βογιατζόγλου, “Η Αλάια της Μ. Ασίας”)

Στη διάθεση του κοινού θα είναι η σύγχρονη εικαστική φωτογραφική έκθεση του φωτογράφου Νίκου Ζαφειρόπουλου «Κοίταξε Πίσω/Look Back», με συναρπαστικά πορτρέτα Αλαγιωτών, φωτογραφημένοι μέσα στην παραδομένη στη λήθη πρώην μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, την Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας, καθώς και η εκτενής συλλογή πλούσιου τεκμηριωτικού υλικού της ζωής και δράσης των πάντα αισιόδοξων Αλαγιωτών στη νέα τους πατρίδα έως σήμερα και της αδελφοποίησης του Δήμου Νέας Ιωνίας με την πατρογονική τους γη, τη σημερινή Αλάνυα.

Παράλληλα, σε διαρκή προβολή για τους επισκέπτες θα είναι τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ “Αλάγια, Άγιος Γεώργιος, Δοξαστικά Έθιμα”, “Παναγιά Πισσιδιώτισσα” και “Αλάγια – Αττάλεια – Ποδαράδες – Ταύρος: Οι πρώτοι οικισμοί” σε παραγωγή του Συνδέσμου και σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού και αφηγήτριας Κωνσταντίνας Σόγια.

Τέλος ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά 12 σπάνια ιερατικά βιβλία στα καραμανλίδικα, τα οποία το 1922 διέσωσε από τις εκκλησίες της Αλάγιας ο δικηγόρος Δημήτριος Σαράφογλου και πρόσφατα δώρισε στον Σύνδεσμο Αλαγιωτών και την ALAYA ο εγγονός του, Δημήτρης Σαράφογλου.

Η φετινή γιορτή των Μουσείων συμπίπτει με την πρόσφατη δικαίωση του αγώνα των προσφυγικών σωματείων και φορέων για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Έδρας για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας από το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ένα αίτημα πάγιο, αυτονόητο και συνεχές, που βρήκε επιτέλους την εκπλήρωσή του τη φετινή χρονιά, εκατό και πλέον έτη μετά.

Για εκατό και πλέον έτη, τα Μικρασιατικά Σωματεία και Φορείς σε όλη την ελληνική επικράτεια κρατήσαμε και κρατάμε αναμμένη τη Φλόγα της Μνήμης, αναδείξαμε και αναδεικνύουμε τον απαράμιλλο Μικρασιατικό Πολιτισμό, ανοίξαμε δρόμους συμφιλίωσης και αδελφοποίησης, Δεν Ξεχάσαμε και Δεν Ξεχνάμε. Φέτος, η Ελληνική Πολιτεία, πραγματοποίησε μία ουσιαστική ενέργεια τιμής στο συλλογικό ιστορικό τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και θέτει τις συνθήκες της θεσμικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής προσέγγισης σε διεθνές επίπεδο.

Η ALAYA, Καρολίδου 5, Νέα Ιωνία, στις 18 Μαΐου 2024 θα λειτουργήσει με ελεύθερη είσοδο από τις 9 το πρωί έως της 2 το μεσημέρι.
Περισσότερες πληροφορίες στο 213 047 8534.

ALAYA / Καρολίδου 5, Νέα Ιωνία / 18 Μαϊου 2024 / 09:00 - 14:00
admin Written by: